Hírek

Friss hírek, információk

Augusztus 1

Melyek a legfontosabb változások?

2016. augusztus 1-jétől hatékonyabban szűr az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER), miután a Parlament finomított a rendszer szabályain a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalata és a tisztességes piaci szereplők jelzései alapján.

Akár 1 millió forintos mulsztási bírság is kiszabható…

Az EKÁER-rendszert is szabályozó törvény, az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) 2016. augusztus elsejével megváltozik, a hatályos törvényszöveg ide kattintva érhető el. Melyek a legfontosabb változások?

A változások, szigorítások a rendszer további fehérítését és a tisztességes piaci szereplők védelmét szolgálják.

1. A 3,5 tonna össztömeget meghaladó, egyébként nem útdíjköteles járművek (“kisteherautósok”) esetében is kell EKÁER számot kérni, azaz regisztrálni kell a NAV rendszerében a nem kockázatos szállítmányokat akkor is, ha kisebb járművet használnak, de a raktérbe 3,5 tonnánál több árut rakodnak.

2. A bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru esetén az áru értékének akár 40 %-ig terjedő bírságot is kiszabhat a NAV.

3. 2016. augusztus 1-jével a hatósági zár sértetlenségét egészen addig az időpontig biztosítani kell, ameddig azt a NAV le nem veszi. Aki ezt a szabályt megsérti, akár 1.000.000 forint mulasztási bírsággal is sújtható. Amennyiben baleset vagy egyéb elháríthatatlan ok miatt sérül az áru vagy a hatósági zár, haladéktalanul értesíteni kell az adóhivatalt.

A pénzügyőrök és a revizorok többször tapasztalták, hogy a felrakott hatósági zárat menet közben feltörték, átpakolták az árut, sokszor ezzel menekítették ki a teljes szállítmányt illegálisan a végrehajtás alól.

Ön és cége felkészült a változásokra? Kattintson az alábbi linkre és jelentkezzen a változásokra fókuszáló képzésünkre!

Kattintson ide a képzés tematikájának megtekintéséhez!
 

Az Art. törvényhez kapcsolódó miniszteri rendeletek szabályozzák a rendszer működését, valamint a kockázatos termékek meghatározását. A jogszabályok ide kattintva érhetőek el a 26670. oldaltól.

EnglishGermanRomaniaSlovakia