Hírek

Friss hírek, információk

VM

EKAER: ez változott

2015. március 1-jén élesben is elindult az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). Ez a gyakorlatban azt jelenti a szállítmányozásban érintettek számára, hogy a január elsejei indulással szemben mostantól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai már bírságolhatnak (eddig csak figyelmeztettek, ha hiányosságot tapasztaltak).

Az elmúlt napokban összefoglaltuk a változásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az alábbi tartalmainkat ajánljuk figyelmébe:

A változások tételes és részletes áttekintése
Az új EKÁER-részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendelet számos ponton új alapokra helyezi az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer szabályozását, illetve letisztultabb szabályozási struktúrát biztosít a korábban hatályos szabályokhoz képest.
http://ekaer.hu/valtozasok/

A 2015-ös határidők
Az alábbiakban áttekintheti az EKAER-rendszerrel kapcsolatos fontos határidőket márcus 1. és júnus 1. között találhat fontos dátumokat.
http://ekaer.hu/hataridok/

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvénynek
az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel összefüggő módosításáról. A 2015. február 27-én kiadott Magyar Közlönyben megjelent az EKÁER-rendszerre vonatkozó törvénymódosítás, a részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendelet.
http://ekaer.hu/2015-evi-i-torveny/

Az EKÁER éles indulása március 1-jén (hír)
Március elsejétől élesben elindult az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). Vasárnaptól már ellenőrzik az EKÁER használatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, visszaélés esetén pedig büntetést is kiszabnak.
http://ekaer.hu/aktualis/az-ekaer-eles-indulasa-marcius-1-jen/

Szakmai képzés, konzultáció
Ember legyen a talpán, aki a rövid felkészülési időt követően március 1-től hibátlanul tudja az EKÁER-bejelentéseit menedzselni és eligazodik a szabályozás útvesztőiben: a kézpés hozzásegíti, hogy kellően felkészülten dolgozhasson: a megfelelő ismeretek birtokában komoly szankciókat, bírságokat is elkerülhet.
http://ekaer.hu/kepzes/

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint az új rendelet megtartotta az EKÁER-rendszer koncepcióját, vagyis 2015. március 1-jétől nem lép hatályba olyan változtatás, amely felkészülési időt igényelne. A tárca szerint a kihirdetés és hatályba lépés közötti rövid idő miatt nem éri hátránya vállalkozásokat.

Az új szabályok változást hoznak a mentességek kiterjesztésén túl a bejelentésre kötelezettek személyében és a bejelentendő adatok körében is.

EnglishGermanRomaniaSlovakia