A FELIR és az EKÁER kapcsolata

FELIR azonosító nélkül nincs EKAER szám sem

Az élelmiszerláncról és azok hatósági felügyeletéről szóló 2013. évi törvénymódosítás bevezette az úgynevezett FELIR azonosítót (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer azonosító), melynek lényege, hogy 2015. januárjától csak olyan szereplőtől lehet átvenni a törvény hatálya alá tartozó termékeket, akiket a NÉBIH nyilvántartásba vett.

Kötelező a FELIR regisztráció

A FELIR rendszerbe való regisztráció kötelező minden olyan cég számára, akik a törvény hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek. A regisztrációt követően a FELIR azonosítás automatikus, a benyújtott érvényes bevallással egyidőben történik meg, így amennyiben valamely cégnek nincs az adott időszakra érvényes bevallása, pótbevallást kell benyújtania.

Legyen napra kész!

Rendszeresen tájékoztatjuk a legújabb fejleményekről

Ez akkor is kötelező, ha a cégnek az adott évben nem volt bevallási kötelezettsége, mert tevékenységét ebben az évben kezdte meg – ekkor 0-s bevallás benyújtása a kötelező.

EKAER és a FELIR

A két rendszer szoros függő kapcsolatban áll egymással. A NÉBIH hatáskörébe tartozó élelmiszeripari termékek esetében EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrzési Rendszer) számot kizárólag az az adózó igényelhet majd 2015. január 1-től, aki rendelkezik FELIR azonosítóval.

Ez azt is jelenti, hogy az a cég, aki a 2014-es évre nem nyújtott be érvényes élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallást, hiába is regisztrált a FELIR rendszerbe, azonosítása nem fog megtörténni, így a jövő évben nem igényelhet majd élelmiszerszállítmányozási és -fuvarozási munkáihoz EKAER számot sem.

Fontos továbbá, hogy minden olyan cégnek, akik más Uniós tagállamból értékesítés vagy további feldolgozás céljából élelmiszert hoznak be, nem csak cégüket kell regisztrálni a rendszerben, hanem az úgynevezett első hazai tárolási helyet is, azaz azt a telephelyet, ahol a cég az importált árucikkeket Magyarország határain belül először betárolja.

Áfacsalás visszaszorítása: rövid a határidő

Az EKAER, a FELIR, az E-útdíj és a NAV különböző adatbázisainak ilyen jellegű összekapcsolása kiváló online ellenőrzési rendszert szolgáltat, mely megfelel a célnak, alkalmas az adócsalások visszaszorítására, azonban a rövid határidőnek köszönhetően minden fuvarozó és szállítmányozó cégnek fokozottan ügyelnie kell a határidők betartására.

 

EnglishGermanRomaniaSlovakia