Őstermelők

A válaszok az Országgyűlés által megszavazott és kihirdetett törvény, továbbá a miniszteri rendeletek alapján készültek.

1. Hogyan kell eljárni abban az esetben, ha valaki a piacon őstermelőtől vásárol őstermelő által megtermelt árut? (Ilyen esetben ugyanis a termelő az első forgalomba hozó. Adott esetben a vásárló magyar terméket magyar termelőktől vásárol, 3,5 tonnát meghaladó jármű rakományaként, esetleg több őstermelőtől.)

Az EKÁER rendszerbe való bejelentési kötelezettség minden olyan adózót terhel, aki az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szerint bejelentésre kötelezett közúti fuvarozással járó tevékenységet végez. A bejelentésre kötelezett személyi kör tekintetében tehát az őstermelők, kistermelők nincsenek mentesítve, ugyanakkor ha nem végeznek bejelentésre kötelezett közúti fuvarozással járó tevékenységet, bejelentésre sem kötelezettek.

Hangsúlyozandó, hogy nem kell EKÁER számot kérni a mezőgazdasági őstermelők olyan értékesítéséhez kapcsolódó fuvarozás esetén, mellyel összefüggésben a termelőt kompenzációs felár illeti meg (az ilyen értékesítést nem tekintendő adóköteles értékesítésnek). Továbbá első adóköteles értékesítés hiányában nem kell EKÁER számot kérni az alanyi adómentes adózó fuvarozással járó belföldi értékesítése esetén sem.

Belföld-belföld relációban, ha nem valósul meg a nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés, akkor nem áll fenn bejelentési kötelezettség.

EnglishGermanRomaniaSlovakia