A FELIR rendszer bemutatása

Az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer bevezetése keretében az élelmiszerlánc szereplői 2015. január 1-től kizárólag olyan vállalkozótól lehet majd a 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá eső termékeket vásárolni, akit a megfelelő módon regisztráltak a rendszerben.

A rendszer bevezetésének célja alapvetően az, hogy a segítségével felszámolják az olyan vállalkozókkal kapcsolatos eljárások heterogenitását, akik az élelmiszer- és takarmányiparban tevékenykednek.

A rendszer lehetőséget ad a vállalkozóknak arra, hogy hivatalos ügyeiket könnyen és gyorsan, elektronikus formában intézhessék, illetve azok releváns adatokhoz is hozzáférhessenek, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendszerében vannak nyilvántartva.

A FELIR rendszerrel a korábban csak papíron nyilvántartott élelmiszeripari szereplők nyilvántartása valósul meg, de lehetővé válik emellett az is, hogy egységesen kezeljék a rájuk vonatkozó adatokat, átfogó ellenőrzési rendszert építsenek ki és hatékonyan támogassák a felügyeleti díj beszedését.

Kizáró tényező

A FELIR azonosító megléte a feltétele annak is, hogy az újonnan bevezetésre kerülő EKÁER: Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben való regisztráció is.

A FELIR azonosító meg nem léte a törvény szerint kizáró tényező vásárláskor a törvény szerint, amelynek szövege úgy fogalmaz a „törvény hatálya alá tartozó terméket nyilvántartásba nem vett élelmiszerlánc szereplőtől tilos vásárolni, illetve átvenni értékesítésre, szállításra és tárolásra”.

Ellenőrzés, bevallás online

A vállalkozók a NÉBIH weboldalán ellenőrizhetik, hogy nyilvántartásba vették-e őket, illetve, hogy ennek megfelelően rendelkeznek-e FELIR azonosítóval. Ilyen módon ellenőrizhető az is, hogy az adott élelmiszerlánc szereplő, akitől vásárolni akarunk, regisztrálva van-e a rendszerben.

Legyen napra kész!

Rendszeresen tájékoztatjuk a legújabb fejleményekről

Azok, akik a NÉBIH felé korábban már teljesítették élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási kötelezettségüket, illetve mindazok, akik őstermelői vagy családi gazdálkodói tevékenységet végeznek, a rendszerben már korábban automatikusan regisztrálásra kerültek.

EnglishGermanRomaniaSlovakia