Teendő fuvarozási károk esetén

A fuvarosok felelőssége nagyon nagy. Kár esetében, amikor az áru elhagyta az eladó kapuit, az már nem vonható felelősségre, de amennyiben még nem érkezett meg a vevőhöz, értelemszerűen ők sem fizetik meg a megkárosodott árut. Ilyen esetekben a fuvaros vállát nyomja a felelősség, és mikor megtörténik a baj, sokszor a legkiszolgáltatottabb helyzetbe is kerül.

A fuvaros járművével akár belföldi, akár nemzetközi távlatokban hatalmas értékű árucikkeket szállít, ennek felelőssége pedig teljes mértékben az övé, kár esetében pedig kimentési lehetőségei roppant korlátozottak.  Amennyiben az árucikket átveszi a fuvarozó, az eladó már védtelen és felelősségre nem vonható, és ha kár történik, akkor a fuvarozási károkért adott kártérítés alól ki van zárva; valamint a megrendelő sem fog fizetni a hibásan vagy hiányosan érkezett áruért, teljes joggal. Ilyen szempontból nézve az árucikk az eladó és a vevő között mozogva, csak és kizárólag a fuvarozó felelőssége alatt halad a két pont között, így ha kár vagy veszteség keletkezik, azt a fuvarozó cég kénytelen megfizetni.

A kár számos okból fakadhat

A magyar jog szerint szállítmányozónak általánosan semmiféle felelőssége nincs, mivel a fuvarnak csupán megszervezője. Azonban amennyiben a fuvarozó arra szerződik – márpedig arra szerződik –, hogy az árucikket hiánytalanul, sértetlenül és időben a vevőhöz juttatja, akkor, ha ennek bármely feltétele nem teljesül, az felveti a fuvarozó felelősségét. Összegszerűen van korlátozva a felelősség, két eset kivételével: egyfelől ha a károkozás szándékos, másfelől ha a károkozás a szándékossággal egyenértékű, tehát amennyiben a kár a fuvarozó súlyos gondatlanságából ered, a fuvarozónak kötelező állnia a kárt teljes egészében.

A fuvarozó azonban mentesül a kár felelősségétől abban az esetben, ha azért nem ő felel – tehát amennyiben a kárt az árucikk feletti rendelkezésre jogosult mulasztása okozza; ha ugyanezen fél okozza a kárt; ha az áru hibája okozza a kárt; ha elháríthatatlan esemény a kár okozója; vagy ha például a teherautót feltörik és kilopják belőle az árut.

A magyar jog alapján, ha az áru közlekedési balesetben sérül meg, akkor a fuvarozó nem mentesülhet a kár megtérítése alól, de ideális esetben a biztosítónak kell állnia a kártérítést.

Igen gyakori helyzet, hogy a biztosító nem hajlandó elismerni, hogy az árut ért kárban a fuvarozó vétlen, így ilyen-olyan kibúvókra hivatkozva megtagadja a kár térítését.

Az FMKE-hez kell fordulni

Amennyiben a biztosító elutasítja a kárigényt, azzal az ügy nincs lezárva. Számos esetben a biztosítók bonyolult, jogi nyelven megírt levelekkel hivatkoznak az elutasításra, azonban az ügyek nagy részében csak blöffölnek, ám a laikusok számára nyelvezetük érthetetlen, és szembeszállni sem tudnak velük. A Független Magyar Kártérítő és Érdekvédelmi Kft. szakjogászai azonnal átlátják az üres frázisokat, így az alaptalan érvek könnyedén megtámadhatóak.

Amennyiben a károkozás nem szándékosságból vagy súlyos gondatlanságból történt, nem tagadhatják meg a biztosítók a kár megtérítését, csupán egy tapasztalt szakjogászra van szüksége.

EnglishGermanRomaniaSlovakia