FELIR

Az élelmiszerlánc szereplőinek egy év állt rendelkezésükre arra, hogy átálljanak a FELIR rendszerének használatára, 2015. január 1-től pedig már kizárólag azoktól a vállalkozóktól lehet majd megvásárolni a vonatkozó törvény hatálya alá eső termékeket, akik már regisztrálva vannak a rendszerben.

Mindezt az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló, 2013. évi CCL. törvény 113.§, illetve a 222.§ alapján módosított 2008. évi XLVI. törvény szabályozza. Ennek értelmében nyilvántartásba nem vett élelmiszerlánc szereplőtől tilos olyan terméket vásárolni, illetve értékesítésre, szállításra vagy tárolásra átvenni, amely a törvény hatálya alá tartozik.

Annak ellenőrzése, hogy az adott élelmiszerlánc szereplő rendelkezik-e megfelelő azonosítóval, regisztrálva van-e a NÉBIH rendszerében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendszerében, a hivatal oldalán lehetséges.

Az élelmiszerlánc felügyeleti díj bevezetésének célja, hogy az olyan személyek és vállalkozások, akik eddig is igénybe vették az élelmiszerlánc-felügyeletet végző szerv által nyújtott garanciákat és szolgáltatásokat, részt vállaljanak a hatósági-igazgatási tevékenységek finanszírozásában. A hivatal azon ügyfeleit, akik korábban érvényes bevallást adtak le az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megfizetéséről, automatikusan regisztrálták a rendszerben. Hasonlóképpen azok, akik őstermelői vagy családi gazdálkodói tevékenységet végeznek, ugyancsak megkapták FELIR azonosítójukat.

Azon vállalkozások és személye, élelmiszerlánc-szereplők, akik ilyen azonosítóval még nem rendelkeznek, a NÉBIH által fenntartott weboldalon, Ügyfélkapus regisztráció által szerezhetik azt meg. Ehhez teljesíteniük kell bevallási kötelezettségüket (ideértve az elmaradt bevallásokat is), illetve díjfizetési kötelezettségüket is.

Legyen napra kész!

Rendszeresen tájékoztatjuk a legújabb fejleményekről

A FELIR azonosító 2015. január 1-i kötelezővé tétele az adott szereplők számára már 2014 januárjától ismert tény, így az átállásra egy év állt rendelkezésre. A hivatali ügyintézést nem csak a rendszerben végezhetjük, ha segítségre van szükségünk, fordulhatunk a NÉBIH felügyeleti díj munkaszolgálatához is.

EnglishGermanRomaniaSlovakia