Hírek

Friss hírek, információk

éles indulás

Hatmillió EKÁER-bejelentés…

Több mint hatmillió bejelentés érkezett július 24-ig az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszeren (EKÁER) keresztül. A regisztrált cégek száma meghaladja a 45 ezret, a szállítóké az 5500-at. A bejelentéseknek több mint fele (3,7 millió) belföld-belföld viszonylatban történt – tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A rendszer célja elsősorban az áfacsalások visszaszorítása, és az eddigi tapasztalatok szerint tisztul a piac. Az EKÁER-adatok elemzése révén pedig nemcsak az ellenőrzések reagálási ideje rövidült, de azok az utólagos vizsgálatokhoz is jó alapot adnak.

Az EKÁER hatása az is, hogy a köztartozásmentes adatbázisban szereplő adózók száma tavaly év végétől a legutóbbi közzétételig, azaz június 10-ig folyamatosan nőtt. Január 1. és június 10. között több mint ötvenezren kérték felvételüket az adatbázisba – ez több mint háromszorosa a 2014-es év hasonló időszakában regisztrált számnak.

Az adózóknak március 11-től kellett eleget tenniük biztosítéknyújtási kötelezettségüknek, múlt hét végéig több mint 6,6 milliárd forint biztosítékot utaltak át a letéti számlára, valamint 1,4 milliárd forint biztosítékot nyújtottak bankgarancia útján.

A rendszer bevezetése óta a NAV munkatársai összesen 39 ezer közúti ellenőrzést végeztek, a statisztikák szerint 27 300 adózó teljesítette bejelentési kötelezettségét, 11 700 esetben pedig az EKÁER-számot a hatóság munkatársai rögzítették. Hiányosságok miatt összesen több mint 67 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.

A mezőgazdasági betakarítások időszakának eddigi tapasztalatai szerint leggyakrabban a fuvarozott termékek – gyümölcs, gabona, zöldségek – súlya és értéke tért el a bejelentett adatoktól. Arra is volt példa, hogy a külföldről behozott terméket hazai termékként tüntették fel, eredetét azonban nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani.

EnglishGermanRomaniaSlovakia