Hírek

Friss hírek, információk

Így kerülje el a kockázati biztosíték megfizetését

Január végéig kérje, hogy bekerüljön cége a NAV köztartozásmentes adatbázisába, mivel ebben az esetben mentesülhet a kockázati biztosíték megfizetése alól.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlése szerint nem kell kockázati biztosítékot fizetniük a próbaüzem lejártát követően 2015. március 1. után már élesben működő elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben (EKÁER) azoknak, akik január végéig kérik, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba.

Az adóhatóság közleménye szerint a kockázatos termékek/élelmiszerek közúti fuvarozásakor a NAV csak akkor ad ki EKAER-számot, amennyiben az adózó kifizette a kockázati biztosítékot.

Ez alól mentesülnek azok, akik

  • legalább két éve működnek,
  • szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában,
  • valamint a bejelentés időpontjában nem állnak adószám-felfüggesztés hatálya alatt.

A köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételt illetékmentesen, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun keresztül kérhetik azok, akik megfelelnek a feltételeknek.

Az adatbázis tagjainál a NAV folyamatosan vizsgálja a mentesség feltételeit, és ha valamelyiknek már nem tesz eleget az adózó, akkor EKAER-számot kizárólag az általános szabályok szerint, azaz biztosíték nyújtásával igényelhet.

Akik még nem szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban, de a biztosítékadási kötelezettség alóli mentesség feltételeinek megfelel, január 31-éig benyújtott kérelme alapján 2015. február 10-étől jelenik meg a nyilvántartásban. A nyomtatvány februári benyújtása esetén az érintett adózó leghamarabb 2015. március 10-től kerülhet be az adatbázisba.

EnglishGermanRomaniaSlovakia