Hírek

Friss hírek, információk

Így módosult az EKÁER-törvényjavaslat

A Nemzetgazdasági Minisztérium az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) Munkacsoport ülésein elhangzott felvetésekre figyelemmel olyan törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, amely könnyíti az adózók életét, egyúttal a bevezetendő rendszer hatékonyságát nem csorbítja.

A mai napon benyújtott módosító javaslatok segítik az előírások végrehajtását, és számos mentességi elem beépítése mellett a fuvarozás során felmerülő élethelyzetekhez igazítja a meglévő szabályokat.

A tervezet szerint például nem kell bejelentést tenni a gyűjtőfuvar keretében végzett közúti áruszállításról, amennyiben az adott termék mennyisége/értéke a törvényben meghatározott határt nem haladja meg. A fuvarszervezés, fuvarozás igényeihez igazodva a szállítmány megérkezésig több adat módosíthatóvá válik, valamint a javaslat lehetőséget teremt a rendszám adat rugalmas megadására is.

Könnyebbséget jelent továbbá, hogy az áru megérkezésének tényét elegendő lesz a megérkezést követő munkanapon jelenteni. A kockázati biztosíték mértékének megállapítása tekintetében is kedvező javaslatokat tartalmaz a tervezet, hiszen egyes esetekben lehetőséget nyújt a biztosíték mértékének csökkentésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bízik abban, hogy a javaslatokat az Országgyűlés támogatja, ezzel a jövő januártól induló rendszer adózói oldalon is könnyedén elsajátíthatóvá válik. Az új kontroll adta lehetőségeknek köszönhetően pedig az adóhatóság munkatársai a jövőben dinamikusan növekvő hatékonysággal léphetnek majd fel az áfa-csalások visszaszorítása, valamint a jogkövető magatartást tanúsító adózók pozíciójának javítása érdekében.”

A módosító indítvány innen letölthető

 

2014. december 15.

Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Változások a módosító indítvány alapján:

 • Ha az EKAER bejelentés hibás, hiányos vagy valótlan adatot tartalmaz, akkor is kivethető a mulasztási bírság (maximum az áru értékének 40 százaléka).
 • A mulasztási bírság és a lefoglalásról szóló határozat fellebbezés nélkül azonnal végrehajtható, ha az adózó, képviselője vagy meghatalmazottja a helyszínen van.
 • Biztosítékot első alkalommal 2015. január 31-ig kell nyújtani az eddig az időpontig az EKAER rendszerbe rögzített adatok alapján.
 • A jövedéki termékek mégsem lesznek kivételek, azokra is vonatkozik majd az EKAER.
 • Mobiltelefonszámot és e-mail címet nem kell megadni.
 • A rendszámot az EKAER szám kiadásához nem kell megadni, csak a felrakodás kezdetekor!
 • Módosítható lesz a rendszám, a súly és az érték belföldre irányuló fuvarozás esetén de csak a fuvarozás megkezdéséig !
 • Az EU más tagállamába történő szállítás esetén a rendszám, a súly és az érték az EKAER-szám érvényességi idején belül bármikor módosítható lesz.

Nem kell EKAER-szám:

 • Nem kockázatos termék esetén 2500 kg-ig vagy nettó 2 millió forintos értékhatárig akkor sem, ha útdíjköteles jármű szállítja.
 • Kockázatos élelmiszer esetén nem haladja meg a 200 kg-ot vagy a nettó 250.000 Ft értéket.
 • Egyéb kockázatos termék esetén 500 kg-ig vagy 1 millió forintig.

EnglishGermanRomaniaSlovakia