Hírek

Friss hírek, információk

Január 1-jén indul az online árukövetési rendszer

A piaci szereplőknek a jogalkotás folyamatába történő bevonása a záloga a zökkenőmentes átállásnak.

Január elsején indul az online árukövetési rendszer, az EKÁER, melynek célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése.

Ezért január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt. Még December 5-én a gazdasági tárca kezdeményezésére megalakult az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer Munkacsoport. A résztvevők között ott ültek többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének a képviselői is.

Az online árukövetési rendszer társadalmi vitáját az NGM a hónap elején még tovább szélesítette, abban gyakorlatilag minden érintett részt vehetett, hiszen a kormány honlapján fent lévő jogszabálytervezet bárki véleményezhette.

Az EKÁER rendszerbe már december 20-tól bejelentkezhetnek – az ügyfélkapuval rendelkező – vállalkozások, és kiadhatják a jogosultságokat. Így a január 1-jei induláskor már csak a szállítással kapcsolatos adatokat (áru megnevezése, mennyisége, címzett, feladó adatai, szállító jármű rendszáma stb.) kell bejelenteni.

Az átállásra is kellő időt biztosít a kormány, hisz éppen a piaci szereplőket tömörítő EKÁER Munkacsoport javaslataira figyelemmel támogatta a bírságmentes időszak január 31-ig tartó meghosszabbítását. 2015. február 1-jéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem szab ki mulasztási bírságot.

Az EKÁER célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése.

EnglishGermanRomaniaSlovakia