Hírek

Friss hírek, információk

Áruk...

Kedvezőbb EKAER-ügyintézés AEO-engedéllyel

Hogyan lehet elkerülni vagy minimalizálni egy EKAER-büntetés esélyét? A válasz nem is olyan bonyolult: AEO-engedéllyel kell rendelkezni.

Sokan ismerik már és alkalmazzák is az Engedélyezett Gazdálkodói Engedélyt (Authorised Economic Operator), de nem kellő alapossággal. Az engedély a hazai jogalkotásnak köszönhetően a vámjog mellett egyre inkább teret nyer az adóigazgatás területén is. Láthatóak az előnyei a jövedéki igazgatásban, az importáfa kezelésében, de a témánknál maradva az EKAER-kötelezettség terén is.

A jogszabályban meghatározott feltételek megléte esetén bizonyos gazdálkodók az EKAER-ben egyszerűsített bejelentés megtételére jogosultak.

Az engedélyezett gazdálkodó státusz az Európai Unión belül kiváló lehetőséget biztosít a cégeknek arra, hogy import-export adminisztrációjukat gyorsabbá, kényelmesebbé tegyék, és a vámoláshoz kapcsolódó költségeiket csökkenteni tudják. Az alábbi összefoglalónkban bemutatjuk az AEO státusz előnyeit a leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Mi az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státusz?

Az engedélyezett gazdálkodó (angol rövidítéssel: AEO) olyan gazdasági szereplő, aki vámügyi vonatkozásban megbízhatónak minősül és ezért jogosult arra, hogy az EU egészében kedvezményekben részesüljön.

Attól függően, hogy a kérelmező milyen feltételeknek felel meg, illetve a tanúsítvány milyen kedvezményekkel jár, az AEO tanúsítványnak az alábbi típusai léteznek:

AEO tanúsítvány – vámegyszerűsítés (AEOC)
AEO tanúsítvány – biztonság és védelem (AEOS)
AEO tanúsítvány – vámegyszerűsítés/biztonság és védelem (AEOF)
2.Milyen előnyökkel jár az AEO státusz?

Az AEO státusz többek között az alábbi előnyöket biztosítja:

könnyebb hozzájutás a vámjogi egyszerűsítéshez
csökkentett adattartalmú belépési és kilépési gyűjtő vámáru-nyilatkozatok
kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzés
az ellenőrzésre kiválasztott szállítmányok kezelésének elsőbbsége
az ellenőrzés helyének megválasztása
biztonságos és megbízható üzleti partnerként való elismerés
jobb kapcsolat a vámszervekkel
jobb kapcsolat más állami hatóságokkal és nagyobb fokú elismerés e hatóságok részéről
kölcsönös elismerés: az egyik EU tagállam által kiadott AEO tanúsítványt az összes EU tagállam vámhatóságai elismerik.

Ki lehet AEO státuszú?

A „gazdálkodó” olyan személy, aki üzleti tevékenysége kapcsán vámjogszabályok hatálya alá tartozó tevékenységekben vesz részt. A fogalom meghatározásban szereplő „személy” egyaránt jelenthet magánszemélyeket vagy vállalkozásokat is.

Multinacionális vállalatok esetén azok a „leányvállalatok”, amelyek önálló jogi személyként vannak bejegyezve valamely tagállam cégjegyzékbe, az AEO kérelem szempontjából külön kérelmezőnek minősülnek. Ez azt jelenti, hogy az anyavállalat által megszerzett AEO státusz rájuk nem vonatkozik, külön kérelmet kell benyújtaniuk.

Ezzel szemben a „fióktelep” amely a vállalat egy irodája / helyisége / más helyszíne, a cég vagyonának részét képezi, így nem önálló jogi személy. Ebben az esetben elegendő az anyavállalatnak benyújtani az AEO kérelmet ahhoz, hogy annak előnyeiből a fióktelepek is részesüljenek.

EnglishGermanRomaniaSlovakia