Hírek

Friss hírek, információk

Augusztustól változik

Szigorúbb szabályozás augusztustól

Köztudomású, 2016. augusztusától módosulhat az EKAER: hogy áll az üres kamionok és az áfa láncügylet szabályozásában elbizonytalanodott EKAER kérők esete?

Ha a NAV az ellenőrzése során megállapítja, hogy az adózó az EKAER bejelentési kötelezettségét valótlan adattartalommal úgy teljesítette, hogy a bejelentett termék mennyisége meghaladja a ténylegesen fuvarozott termék mennyiségét, akkor a NAV az adózó terhére a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40%-áig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Az indoklás szerint a NAV-nak lehetősége van mulasztási bírsággal sújtani azt a csalárd adózói magatartást, ami arra irányul, hogy hamis adatokkal tett EKAER bejelentéssel alapot szolgáltassanak áfa visszaigénylésekhez.

A módosítás kiváltó oka érthető: valószínűleg visszaéléshez vezetett, ha az úton üres vagy majdnem üres kamionok mentek, miközben az EKAER-es bejelentés szerint a kamionban feltehetően értékes termék kellett, hogy utazzon – az áfa körhinta csalás egy részcselekménye a nem létező termék papíron történő fuvaroztatása más országba.

2016. augusztus 1-től, aki többet jelent az EKAER-ben, mint amennyit valójában fuvaroztat, bírságra számíthat.

A ekáerhez kapcsolódó 15 ezer ellenőrzésben 64,5 millió forint mulasztási bírságot szabott ki az adóhivatal idén, a vizsgált cégeknél pedig 6,8 milliárd forintnyi eltitkolt adót jegyzőkönyveztek a revizorok. A szaktárca közleményében rámutatott, hogy az ekáer alkalmas az egészségre káros élelmiszerek kiszűrésére is, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idén már 23 esetben semmisített meg a közúti ellenőrzések során kiszúrt, jellemzően igazolatlan eredetű szállítmányokat.

EnglishGermanRomaniaSlovakia