Hírek

Friss hírek, információk

Újabb EKAER-változás

A Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan dolgozik az EKÁER rendszer eddigi próbaüzemének tapasztalatainak, valamint a piaci szereplők észrevételeinek beépítésével a jogi szabályozásba.

A gyakorlati igényeket figyelembe vevő szabályozás elérhető ide kattintva: letöltés.

Mit tartalmaz a friss törvénymódosítás-tervezet?

A módosítás lényege, hogy a törvényben csak az EKÁER-kötelezettség és biztosítékadási kötelezettség előírása marad meg, a rendszer működésével kapcsolatos szabályozást a miniszteri rendelet tartalmazza majd.

FONTOS: az a vállalkozás, amely még nem szerepel a köztartozásmentes adózók listájában, 2015. február hónapjában még kérheti felvételét, ezáltal mentesülhet a kockázati biztosíték megfizetése alól – az első biztosítékadási kötelezettség határideje 2015. március 11-re változik.

Az EKÁER próbaüzem tapasztalatait, valamint a piaci szereplők észrevételeit tükröző jogszabály módosításon folyamatosan dolgozik a gazdasági tárca. A gyakorlati igényeket is kielégítő szabályozás első hozadéka, az online árukövető rendszert szabályozó törvény módosításának a szövege, már ma elérhető az Országgyűlés honlapján.

A parlament honlapján elérhető javaslat azért, hogy az EKÁER Európa példaértékű modelljévé válhasson, csak az online árukövető rendszer keretszabályait tartalmazza.

Már a törvényjavaslat is tartalmaz egy igen lényeges, minden piaci szereplőt érintő, kedvező szabályt. Első alkalommal 2015. március 11-étől kell kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett vállalkozásoknak. A módosítás nem titkolt célja az volt, hogy még a viszonylag későn eszmélő cégek is bekerülhessenek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisába. Ugyanis azok a vállalkozások, akik ebben a nyilvántartásban szerepelnek, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól. A cégeknek tehát érdemes élni ezzel a lehetősséggel, aki február 28-ig kéri a felvételét az adatbázisba, és nincs köztartozása, nem kell kockázati biztosítékot nyújtania.

Az NGM folyamatosan egyeztet az érintett piaci szereplőkkel, és elemzi, vizsgálja a tárcához érkező javaslatokat. Az egyeztetések eredményét a miniszteri rendelet összegzi.

A rendelet szövegét előreláthatóan a jövő héten társadalmi vitára bocsájtja a gazdasági tárca. Az NGM szakértői által összeállított – a piaci igényeket figyelembe vevő – rendeletet tehát jövő héten bárki véleményezheti.

(NGM-közlemény alapján)

EnglishGermanRomaniaSlovakia