Hírek

Friss hírek, információk

Változások a szállítmányozói regisztrációban

Az EKAER alkalmazásban módosul a szállítmányozóként regisztrált ügyfelek kezelése.

A fejlesztés célja, hogy az elsődleges felhasználóként bejelentésre kötelezett ügyfél – listaszerűen – már előre meghatározhatja azt, hogy melyek azok a regisztrált szállítmányozók, akiket a cég képviseletében eljáró személyek (elsődleges vagy másodlagos felhasználók) hozzárendelhetnek az adott ügyfélhez kapcsolódó EKAER bejelentésekhez.

Az új működés szerint az engedélyezett szállítmányozók kezelésének további főbb jellemzői a következők:

Engedélyezett szállítmányozói lista létrehozása és jogosultságok hozzárendelése

– Az elsődleges felhasználó az EKAER-be történő belépést követően a ’Felhasználók kezelése’ menün belül az ’Engedélyezett szállítmányozók kezelése’ nyomógombra kattintással kezdeményezheti a lista kialakítását.

– Kizárólag elsődleges felhasználónak van lehetősége a létrehozott szállítmányozói lista kezelésére, mely magába foglalja a listára történő új szállítmányozó felvételét, illetve törlését vagy a már listára korábban felvett szállítmányozó adatainak módosítását. Másodlagos felhasználó kizárólag csak megtekintheti a szállítmányozói listát.

– Az elsődleges felhasználó a következő jogosultságokat adhatja meg a listára felvett szállítmányozóknak:
» rendszám módosítása a bejelentésen
» áru értékének módosítása a bejelentésen
» áru tömegének módosítása a bejelentésen

Fontos: egy időben akár több jogosultság is megadható a szállítmányozó részére!

Figyelem! Az érvényes jogszabályi rendelkezések értelmében, abban az esetben, ha a szállítmányozó egyébként nem jogosult az adózó adóügyekben való képviseletére, vagy az EKAER-t érintően nem tekinthető ún. másodlagos felhasználónak, a lerakodási dátum módosítását és a szállítmány megérkezésének bejelentését nem végezheti el.

– A beállított jogosultságok minden bejelentés esetén egyformán érvényesek, az egyes bejelentésekre külön-külön nem lehet jogosultsági szintet beállítani; az a jogosultság fog érvényesülni minden bejelentésre a szállítmányozó tekintetében, amit az elsődleges felhasználó korábban megadott!

– A szállítmányozót továbbra is a hét karakter hosszú EKAER azonosító azonosítja, melyet a listára történő felvételkor az elsődleges felhasználónak be kell rögzítenie a felületre.

EKAER bejelentéskor szállítmányozó kijelölése

Új EKAER bejelentés rögzítésekor, a szállítmányozó kijelölésénél kizárólag a korábban az engedélyezett szállítmányozói listára felvett szállítmányozók közül lehet választani egy legördülő menüből. Nem lehet olyan szállítmányozót rögzíteni, aki nem szerepel a listán.

A fejlesztés éles környezetbe történő telepítését követően az EKÁER számmal már rendelkező bejelentések még a korábbi működési elv szerint kezelhetőek, azonban új EKÁER szám igénylése során már az új szabályok érvényesülnek.

EnglishGermanRomaniaSlovakia